Veulentje

‘Waarom zie ik hier overal veulens?’ 

Deze vraag wordt ons met grote regelmaat gesteld, door kinderen die voor het eerst bij Buro Bloei komen. Het antwoord hierop is: Het veulen is het logo van Buro Bloei. Dit omdat de ontwikkeling van een veulen veel overeenkomsten vertoont met die van een kind.

Een veulen probeert direct na de geboorte al te gaan staan en kan zich na een paar uur redelijk op de been houden. In het begin gaat dat heel wankel en met veel struikelen, maar na verloop van tijd gaat het veulentje steeds steviger staan, om uiteindelijk uit te groeien tot een sterk en trots paard.  

Dit is eigenlijk precies hetzelfde als bij kinderen. Kinderen ontwikkelen zich met vallen en opstaan en struikelen daarbij soms (letterlijk en figuurlijk) over hun eigen benen. Maar dit alles met als doel uit te groeien tot volwassenen, die sterk en stevig in hun schoenen staan.  Om dit groei- en bloeiproces te onderstrepen heeft het Buro Bloei veulen extra lange benen gekregen. 

Naast dat het veulen de ontwikkeling van kinderen mooi symboliseert, zijn paarden een onuitputtelijke bron van inspiratie voor ons mensen. Enkele voorbeelden: 

  • Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waar paarden in voorkomen. (Weet je er eentje te bedenken?) 
  • Het paard is een heel belangrijk stuk in het schaakspel. Dit omdat het over de andere stukken heen kan springen, wat met name in het begin van het spel van grote waarde kan zijn. 
  • Al vanaf de oudheid hebben paarden veel kunstenaars geïnspireerd, zoals bijvoorbeeld Leonardo da Vinci.  
  • Paarden communiceren door middel van lichaamstaal en zijn extreem alert en gevoelig voor hun omgeving. Ze reageren op alles wat wij naar hen uitstralen, zelfs uitstralingen waar wij ons zelf niet van bewust zijn. Omdat paarden daarbij tevens oordeelvrij zijn, kunnen zij een prachtige rol spelen binnen therapie, waarvoor zij dan ook steeds vaker worden ingezet.  
  • Door hun kracht vergelijken wij als mens de motoren van onze auto’s met paarden. De kracht van de motor wordt nog steeds aangegeven in PK’s (‘paardenkrachten’); een auto met 100 PK staat gelijk aan de kracht van 100 paarden.