Sinterklaas 8+

Hoor wie klopt daar kinderen…….

Is de Sinterklaasperiode minder stressvol als je kinderen groter worden? Vergeet het maar! Dan doet namelijk een nieuw fenomeen zijn intrede: het Sinterklaas Surprise Stress Syndroom, ook wel SSSS. Waardoor wordt dit veroorzaakt? Kinderen vanaf een jaar of 7 worden geacht om mee te doen met het lootjes trekken op school (en als je een beetje pech hebt ook nog op de hockeyclub en de naschoolse opvang). En dat lootjes trekken gaat samen met de verplichting tot het kopen van een cadeau, het schrijven van een gedicht en het maken van een surprise. De eerste twee zijn een eitje; een zak snoep is zo gekocht en een gedicht kun je van het internet plukken, maar dan de SURPRISE.

De meeste kinderen hebben vaak geen reëel beeld van hun mogelijkheden op creatief gebied (en dat geldt trouwens ook voor veel moeders). Dit betekent dat enige assistentie van een volwassene gewenst is. Deze volwassene is meestal de moeder, omdat op de één of andere vreemde manier de kinderen al helemaal geen vertrouwen hebben in de knutselvaardigheden van vader. Dit zorgt bij de moeders vaak voor de nodige onrust, lijm in de haren en slaaptekort. Speciaal voor deze mama´s wat handige tips:

 • Hoe ambitieuzer het idee van jouw kind, hoe minder uitvoerbaar en hoe meer hulp er nodig is. Probeer dus samen een uitvoerbaar plan te maken.
 • Bedenk van tevoren hoe je het gaat aanpakken. Het is erg onhandig als je er op het laatste moment achter komt dat de doos die je wilt gebruiken toch te klein is.
 • Daaruit volgend: wees voorbereid! Maak een lijstje van spullen die je nodig hebt en leg deze klaar. De echte professionals sparen al weken van tevoren wc rollen, schoenendozen en lege melkpakken op.
 • Veel knutselmateriaal is online te bestellen. Dit scheelt veel tijd en voorkomt dat je voor niets in de winkel komt omdat het behangplaksel is uitverkocht. Zie o.a.: www.hema.nl, of www.knutselkraam.nl.
 • Zorg dat je gereedschap in orde is. Een schaar is erg handig als je veel moet knippen. Dat geldt ook voor lijm als je moet plakken en een kwast als je moet verven.
 • Investeer in een lijmpistool (Hema). Deze plakt echt alles stevig aan elkaar, werkt snel en de lijm hoeft nauwelijks te drogen. Ook een geweldig hulpmiddel voor ‘last minute touch ups’.
 • Begin op tijd. Als je aan de slag gaat met papier maché moet je er rekening mee houden dat dit soms wel 3 dagen moet drogen voordat je het kunt verven.
 • Zorg ervoor dat zeker 70% van het werk door je kind kan worden gedaan. Uiteindelijk moet het wel zijn/haar surprise worden (al blijkt dit in de praktijk heel erg lastig voor sommige ouders).
 • Plan een dag in wanneer je dit allemaal gaat doen. Neem ruim de tijd en zorg voor een muziekje en een hapje en een drankje. Zo wordt het uiteindelijk nog gezellig ook.
 • Voor heel veel tips en trucs, gebruik het internet. Hier vind je de leukste en simpelste ideeën voor surprises.
 • Als het allemaal lastig gaat en je kind of jij raakt gefrustreerd, maak er een grapje van. Lach om de situatie en houd het leuk.
 • Houd rekening met een paar dagen een bende in huis, zorg daarom voor een werkplek die je niet direct nodig hebt (eettafel is niet altijd handig…)
 • Denk eraan dat de surprise ook nog het huis uit moet en moet worden vervoerd. Maak het niet te groot en houd het handzaam. Stort het onderweg toch in…….
 • …… bedenk dan dat het uiteindelijk doel het cadeau is. Veel jonge kinderen kijken nauwelijks naar de surprise en gaan meteen voor de inhoud. Als je zorgvuldig gemodelleerde skipiste onderweg toch is ingestort, zal dat je waarschijnlijk niet kwalijk worden genomen.

Tot slot: bedenk hoe vreemd het eigenlijk is dat dingen die leuk zouden moeten zijn stress opleveren. Relativeer, lach om de situatie en bovenal: geniet van het gezellige samen zijn!