6 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Zelfvertrouwen is het geloof dat je hebt in je eigen kunnen, in je eigen competenties. Zelfvertrouwen groeit door het bereiken van grote en kleine doelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je een positief en realistisch beeld hebt van je eigen vaardigheden en mogelijkheden. Dit is niet anders voor kinderen dan voor volwassenen. Als ouder kan je jouw kind helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Hoe je dat doet lees je in dit blog!

1. Toon onvoorwaardelijke liefde.

Het is dé basisbehoefte van ieder kind om zich geaccepteerd en geliefd te voelen. Ook als je het als ouder niet perfect doet – en wie is nou de perfecte ouder? – laat altijd zien dat je van je kind houdt. Als je bijvoorbeeld onredelijk bent geweest, tegen je kind hebt geschreeuwd of als je even uit slof bent geschoten…  geef hem een knuffel, zeg dat het je spijt en dat je van hem houdt. Onvoorwaardelijke liefde is dé basis voor (zelf)vertrouwen.

 2. Geef complimenten, waar complimenten terecht zijn.

Het is belangrijk om je kind complimenten te geven, maar wees realistisch. Als een kind faalt in iets of ergens geen talent voor heeft, geef dan geen onrealistische complimenten voor het resultaat. Je kan bijvoorbeeld wel complimenten geven op de inzet. Stel je kind gerust door te vertellen dat het OK is om niet alles perfect te kunnen. Leg uit dat sommige dingen veel oefening en herhaling vragen. Soms is het ook OK om iets anders te gaan doen als je al je uiterste best hebt gedaan en verbetering uitblijft. 

3. Help je kind realistische doelen te stellen.

Als je kleuter net begint met voetbal, is het prima als hij denkt dat hij later bij Ajax kan voetballen. Echter, als je kleuter inmiddels een grote jongen is geworden en  jaar in jaar uit in het laagste team speelt zal hij zijn verwachtingen en doelen wat moeten bijstellen. Het is belangrijk dat hij gaat focussen op een haalbaar doel in plaats van een onrealistisch doel. Begeleid je kind bij het stellen van redelijke en haalbare doelen. Hiermee voorkom je gevoelens van falen. Als het doel nog ver in de toekomst ligt, kan je bijvoorbeeld bereikbare korte termijn doelen stellen.

4. Geef het juiste voorbeeld.

Als ouder ben je voor je kind zijn belangrijkste rolmodel. Laat aan je kind zien hoe jij omgaat met succes en tegenslag. Geef jezelf een compliment als je iets goed hebt gedaan. Of je nu de marathon hebt gerend of promotie hebt gemaakt; vier je succes met het gezin. Praat over de vaardigheden die je hebt moeten ontwikkelen en de inzet die je hebt getoond om  je doel te bereiken. Je kan hier ook naar verwijzen als je met je kind praat over vaardigheden die hij of zij moet ontwikkelen om een doel te bereiken.

5. Geef je kind ‘veerkracht’ mee.

Niemand slaagt altijd in alles. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met falen, kritiek en pijn. Gebruik deze ervaringen als leermoment in plaats van je te verliezen in gevoelens van falen en teleurstelling.  Leer kinderen door te zetten en nogmaals te proberen. Vallen en opstaan horen immers bij het leven. Als je kind het niet goed heeft gedaan op een test, probeer dan samen te kijken wat hij de volgende keer anders kan doen om wel te slagen. Natuurlijk mogen gevoelens van teleurstelling en verdriet er zijn als iets niet lukt. Erken deze gevoelens en probeer het niet te bagatelliseren door dingen te zeggen als ‘ah joh, kop op’ of ‘je moet je niet zo rot voelen’.  Door de gevoelens te erkennen leert je kind dat hij zijn gevoelens mag vertrouwen en dat ze er mogen zijn. Hij zal zich ook vrijer voelen om dergelijke gevoelens met jou te delen.  

6. Moedig je kind aan te gaan sporten.

Sport helpt kinderen om (meer) zelfvertrouwen te krijgen en leert hen door te zetten. Kinderen leren dat ze beter in de sport worden door te trainen, ze worden sterker, ontwikkelen technische vaardigheden waardoor ze beter in staat zijn hun doel te bereiken. Ze leren hun sterke kanten herkennen en zwakke kanten te accepteren, ze leren omgaan met uitdaging en tegenslag. Bovendien kunnen ze hun vriendenkring uitbreiden en leren samenwerken. Een extra bonus: Je kind blijft fit!

Veel kinderen stoppen met sporten als ze de stap maken naar de middelbare school. Zonde! Heb jij behoefte aan specifieke tips om je puber in beweging te krijgen? Bestel dan dit boekje: https://uitgeverijlucht.nl/?s=kom+van+die+bank+af

Dit blog is gebaseerd op het artikel: ’10 tips on how to build confidence in kids’. Het volledige artikel lees je hier: https://www.workingmother.com/content/10-tips-helping-your-child-build-self-confidence