Mijn eerste jaar bij Buro Bloei

Laura werkt alweer een jaar bij Buro Bloei, hoe heeft ze dit ervaren? Lees er alles over in haar eerste blog! 

Mijn eerste jaar Buro Bloei

Elke week op donderdagmiddag zeg ik tegen Sonja en Mariëlle wat de week toch weer is omgevlogen en nu is er gewoon alweer een heel jaar voorbij. Ik ben inmiddels één jaar in dienst bij Buro Bloei en loop alweer twee jaar rond in de praktijk op de Roemer Visscherstraat. Wat vliegt de tijd! Een mooi moment om terug te blikken op mijn hoogtepunten en ervaringen van het afgelopen jaar.

Uitdagingen

In mijn werk is geen dag hetzelfde. Zo zie ik dagelijks veel verschillende kinderen van allerlei leeftijden die om diverse redenen bij ons in de praktijk komen. Het ene kind wil graag haar hart luchten over moeilijkheden rondom de scheiding van haar ouders en komt voor een aantal gesprekjes naar de praktijk. Het andere kind loopt vast op school en is er behoefte aan onderzoek en tips om hem zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Veelal leeft de vraag: ‘Wat heeft dit kind nodig (thuis en/of op school) om lekker in zijn vel te zitten en hoe kan hij krijgen wat hij nodig heeft?’. Aan mij de uitdaging (en dankbare taak) om dat uit te zoeken!

Eén van de begeleidingen die mij nog lang zal bijblijven is die van een autistisch jongetje op een school in Amstelveen. Dat jongetje zat veelal in elkaar gedoken onder zijn tafeltje, met zijn handen op zijn oren geklemd en kwam niet tot leren. Na een aantal maanden intensieve begeleiding, regelmatig overleg met ouders en leerkrachten en adequate afstemming was hij in staat om zelfstandig te werken en deel te nemen aan de klassikale lessen. Dat maakte mij heel trots, vooral op hem!

Wat een leermoment is geweest het afgelopen jaar, was toen er een 12-jarige jongen op wens van zijn ouders voor begeleiding bij mij kwam, maar hij dat zelf helemaal niet zag zitten. Dat resulteerde erin dat ik heel erg mijn best ging doen om hem te overtuigen en hij alleen maar in de weerstand ging. Een averechts effect dus. Als een kind zelf niet begeleid wil worden, dan zal ik er ook niet aan beginnen.

Ontwapenend

Niets is zo ontwapenend als een kind J. Het ene kind is een blij ei, staat luchtig in het leven en voelt zich gelijk op zijn gemak. Het andere kind is meer verlegen, vindt het spannend om in de praktijk te zijn en durft eigenlijk niets te zeggen. Hoe verschillend kinderen ook zijn, er is altijd wel iets dat mij verrast, verbaast, waar ik om moet lachen of wat mij om de een of andere reden raakt.

Een aantal bijzondere uitspraken van kinderen van het afgelopen jaar:

·         ‘Mama, wanneer mag ik weer terugkomen, ik vind het hier zo leuk!’

·          ‘Ik vind jou net een beetje liever dan mijn moeder, een heel klein beetje maar..’

·         ‘Wat is de overeenkomst tussen rood en blauw?’ : Paars!

·         ‘Mijn hond heeft net zulk haar als jij!’

Kroon

De kroon op mijn werk is natuurlijk als ik kinderen én ouders echt heb kunnen helpen met nieuwe inzichten en praktische adviezen. Ik hoor altijd graag terug van ouders en kinderen hoe het nú met ze gaat. Onlangs kreeg ik nog het volgende bericht:

“Een bericht om je te laten weten dat het zo ongelooflijk goed gaat met Loïs. Na de uitslag van de test eind juni vorig jaar zijn we, meteen de volgende dag, naar de info ochtend van AmosUNIQ geweest en kregen daar een zeer goed gevoel bij. Loïs is met zeer veel tegenzin het nieuwe schooljaar in augustus begonnen in groep 4/5, maar na een week was ze om. We kregen teksten als; wat jammer dat het vrijdag is, ik mag maandag pas weer naar school. Inmiddels is ze een vrolijk, blij, rustig, nog leergieriger meisje met een flinke schare, naar ons idee échte, vriendinnen dat elke dag met heel veel plezier naar school gaat.”

Blije kinderen én blije ouders, dat is de ultieme bevrediging van mijn werk!

Tot slot

Met heel veel zin kijk ik uit naar het komende jaar Buro Bloei en naar alle ervaringen die het met zich mee gaat brengen. Ik ga in ieder geval vaker bloggen en ik hoor graag waar jij het liefste over leest.  Zijn dat persoonlijke ervaringen of meer inhoudelijke onderwerpen? Suggesties zijn meer dan welkom! Dus laat het me weten door een mailtje te sturen naar laura@buro-bloei.nl. Ook als je vragen hebt of gewoon wil reageren, mail vooral!

Groetjes,

Laura