Hij komt, hij komt……
Huilende kinderen die niet kunnen slapen, broers en zussen die elkaar de hele dag in de haren vliegen, boos worden om elk klein dingetje en enorm druk gedrag. Herkenbaar? Dan is het goed mogelijk dat je kind SSS heeft, ofwel ‘Sinterklaas Stress Syndroom’. Behalve dat dit syndroom voor kinderen ontzettend belemmerend kan werken is het vooral ook voor ouders lastig om mee om te gaan. Het goede nieuws is dat het altijd vanzelf weer overgaat, meestal zo rond 6 december als er een stoomboot richting Spanje vertrekt. Maar het slechte nieuws is dat Sinterklaas tegenwoordig overal opduikt, want behalve op school komt hij ook graag bij zwemles, op de crèche, op het werk van de ouders en in de plaatselijke supermarkt. Hoe zorg je nu als ouders dat het vieren van Sinterklaas echt een leuk feest blijft en niet een grote uitputtingsslag wordt? En hoe ga je om met de discussie rondom zwarte piet? Hier komen de tips van de ervaringsdeskundige, professional en bovenal Sinterklaasfan:
- Probeer ervoor te zorgen dat de structuur (als je die hebt ;-)) zo ongeveer hetzelfde blijft. Dus zelfde rituelen rondom bedtijd, eten, etc. Gebrek aan slaap (dat weten we allemaal) maakt je labiel, dat geldt ook voor kinderen.
- Voorlezen is ontzettend leuk, maar probeer vlak voor het slapen gaan juist geen Sintverhaal voor te lezen. De opwinding of spanning die dit veroorzaakt kan zorgen voor een slapeloze nacht.
- Wees duidelijk in wanneer een kind de schoen mag zetten. Laat Sinterklaas of piet een brief schrijven waarin staat op welke dag (of dagen) de schoen gezet mag worden. Hoewel sommige kinderen meerdere malen per week de schoen mogen zetten, is één keer per week het meest gangbaar.
- Als de schoen gezet is, zijn kinderen vaak vroeg wakker om te kijken of er een cadeautje in zit. Je kunt er daarom voor kiezen om ze door de week, als ze toch naar school gaan, de schoen te laten zetten. Dan moet je allemaal toch vroeg op en dat is minder vervelend dat in het weekend om 06:00 gewekt worden.
- Kies naar welke Sinterklaas vieringen je gaat. Komt Sinterklaas al op school dan kan een viering op je werk er nog wel bij, maar is het misschien wat veel om dan ook nog naar drie andere Sinterklazen te gaan kijken.
- Waarschijnlijk voor veel ouders herkenbaar; de Sint gebruiken als chantage middel. Want kinderen luisteren meestal direct als je zegt dat ze anders de schoen niet mogen zetten. Toch is dit niet handig. Het verhoogt de spanning en heeft uiteindelijk alleen op korte termijn effect.
- Kinderen hebben vaak nog geen besef van tijd. Het kan dan helpen een aftelkalender te maken zodat ze zien hoeveel nachtjes het nog slapen is tot aan pakjesavond. Niet gezegend met een creatief gen? Juf Maike heeft een hele overzichtelijke gemaakt en deze is hier gratis te downloaden.
- Als je kind bang is voor Sinterklaas neem dan letterlijk wat afstand. Zet het niet bij de Sint op schoot omdat het zo leuk is voor de foto, maar laat het rustig van een afstandje toe kijken.
- De laatste jaren gaat het er stevig aan toe wat betreft de discussie over zwarte piet. Gelukkig gaat dit aan veel jonge kinderen voorbij. Als je als ouders hier een mening over hebt, bespreek dit dan vooral met volwassenen en probeer je gevoel hierbij niet over te dragen op je kinderen. Jonge kinderen zijn hier nog niet mee bezig en hebben door de kracht van het magisch denken en hun beperkte referentiekader ook geen mening over de kleur van de pieten. Zij zijn, zoals het bij jonge kinderen past, vooral gefocust op het verhaal, de cadeautjes en uiteraard het snoepgoed dat samengaat met de viering van Sinterklaas.
- Kijk eens door de ogen van je kind; leg de camera eens aan de kant (wie heeft later nog behoefte aan 100 foto’s van dezelfde sintviering?) en observeer je kind. Als je ziet hoe je kind geniet geeft je dat een extra boost om de dagen zelf ontspannen door te komen.
En tot slot nog een tip voor alle ouders:
December hoeft helemaal niet stressvol te zijn, daar kun je als volwassene gelukkig zelf keuzes in maken! Probeer vooral te kijken door de ogen van je kinderen. Houd het klein en bovenal: geniet!
Fijne Sinterklaas allemaal!
En als je na 6 december nog steeds met je handen in het haar zit…. Klik dan voor opvoedadvies en meer hier
foto via https://www.jmouders.nl/vrije-tijd/feestdagen/sinterklaas